Bogprojekt

Åbn Åen arbejder på en ny bog om Ladegårdsåens historie.

Under Åboulevard/Ågade og Bispeengbuen løber Ladegårdsåen, hvilket den havde gjort i århundreder, indtil åen i tre etaper fra 1896 til 1962 blev rørlagt. Gennem 500 år var åen en vigtig del af Københavns vandforsyning, ligesom åen i mange år var en del af mange københavneres liv. Med til fortællingen om åen hører også historien om tilblivelsen af Åboulevarden og motorgaden Bispeengbuen.

Det er den historie, vi gerne vil fortælle i bogen Ladegårdsåen. Stenbroens Bellevue (arbejdstitel).

Bog om Ladegårdsåens historie
Forside. Foreløbigt layout og titel

Åens historie fortalt for første gang

Litteraturens beskrivelser af Ladegårdsåens historie er fragmenterede. Der er ikke tidligere udgivet et samlet værk om åens historie. Den nye bog om Ladegårdsåen vil være den første samling af de spændende og forskelligartede kilder og beskrivelser, der findes om åen fra flere hundrede år.

Bogen indeholder megen ny viden om både Ladegårdsåen, Åboulevarden og Bispeengbuen. F.eks. beskrives de mange diskussioner mellem København og Frederiksberg Kommuner om den nye boulevards navn i slutningen af 1800-tallet (i dag Åboulevarden) eller om hvordan en del af nedgravningen af åen skete som et offentligt beskæftigelsesarbejde under Besættelsen 1940-45.

Bogen vil være en historiefaglig gennemgang af åens historie med formidling til en bred målgruppe og almene læsere.

Bog om Ladegårdsåens historie
Uddrag af bogen. Kapitel om Københavns vandforsyning. Foreløbigt layout

Bogens indhold

Bogen vil rumme 10 kapitler og bl.a. beskrive åvandets vigtige funktion som Københavns vandforsyning gennem fem århundreder. Desuden vil man kunne få et tilbageblik på, hvad der var engang (rekreation, badested, fiskeri, men også et ulykkessted med drukneulykker), og hvad vi fik i stedet (hovedfærdselsåre, bilisme og Bispeengbuen som eksempel på modernistisk arkitektur).

Desuden indeholder bogen et kapitel om den imponerende arkitektur langs åen i dag og de enkelte bygningers arkitekturhistorie. Den sidste del af bogen vil beskrive de aktuelle klimaudfordringer, skybrudssikring i København og desuden de aktuelle diskussioner om, hvorvidt Ladegårdsåen skal graves op igen.

Bog om Ladegårdsåens historie
Uddrag af bogen. Kapitel om arkitektur. Foreløbigt layout

I bogen bringes også citater fra en række kendte og ukendte personer, der har beskrevet deres forhold til åen, heriblandt statsminister (V) Niels Neergaard (f.1854-d.1936) og rabarberdrengen Christian Christensen. Desuden inddrages erindringer fra københavnere, der husker at have badet og fisket i åen, ligesom enkelte nulevende københavnere er også blevet interviewet om deres minder fra åen.

Vi drog paa lange Opdagelsesrejser,
enten for at finde Ladegaardsaaens Kilder
eller for, forsynede med et mægtigt Reb,
at maale dens Længde“.

Niels Neergaard, statsminister 1920-24.

Bogen om Ladegårdsåen vil indeholde en række forskellige slags illustrationer og fotos i både sort-hvid og farve.

Bestilling

Bogen om Ladegårdsåen bliver på 144 sider og vi håber den udkommer i 2022. Vi er blevet meget forsinkede, da arbejdet for en stor dels vedkommende er frivilligt og er blevet meget omfattende.

Bogen kan snart forudbestilles hos Åbn Åen og Miljøpunkt Nørrebro. Vi regner også med, at bogen kommer til salg via boghandlere.